ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα γονιμότητας και εγκυμοσύνης
Για πόσο καιρό πρέπει ένα ζευγάρι να προσπαθεί να επιτύχει εγκυμοσύνη με φυσικό τρόπο προτού αναζητήσει θεραπεία γονιμότητας;

Υποθέτοντας ότι δεν υπάρχουν βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητά της γυναίκας ή του άνδρα, εάν μια γυναίκα είναι κάτω των 35 ετών, αυτή και ο σύντροφός της μπορούν να προσπαθήσουν για ένα χρόνο να επιτύχουν εγκυμοσύνη με φυσικό τρόπο, προτού αναζητήσουν θεραπεία γονιμότητας. Ωστόσο, εάν η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών, με τον αριθμό και τη βιωσιμότητα των ωαρίων της να μειώνεται κάθε έτος που περνά, συνιστάται όπως απευθυνθεί σε ειδικό γονιμότητας το συντομότερο ώστε να αξιοποιήσει καλύτερα το βιολογικό της παράθυρο. Συνιστάται η άμεση επίσκεψη σε ειδικό για τη γονιμότητα για γυναίκες με ακανόνιστες περιόδους, ενδομητρίωση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) ή άλλα σχετικά θέματα υγείας ή για ζευγάρια στα οποία ο άνδρας σύντροφος μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα στειρότητας, όπως χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων ή ανωμαλίες στις μορφολογίες ή την κινητικότητα του σπέρματός του.

Είμαι μια υγιής γυναίκα στη δεύτερη δεκαετία της ζωής μου. Ο σύντροφός μου και εγώ προσπαθούμε εδώ και κάποιο διάστημα να μείνω έγκυος χωρίς επιτυχία. Ποιο μπορεί να είναι το πρόβλημα;

Εσείς, ο σύντροφός σας, ή και οι δύο, μπορεί να έχετε μη διαγνωσμένα προβλήματα στειρότητας που υπονομεύουν την ικανότητά σας να συλλάβετε με φυσικό τρόπο. Για παράδειγμα, εσείς ή ο σύντροφός σας μπορεί να υποφέρετε από υποθυρεοειδισμό, ο οποίος σε μια γυναίκα μπορεί να επηρεάσει την ωορρηξία και σε έναν άνδρα μπορεί να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Μπορεί ακόμα να υπάρχουν άλλα υποκείμενα προβλήματα, όπως μειωμένο ωοθητικό απόθεμα που, αν και ασυνήθιστο για γυναίκες στη δεύτερή τους δεκαετία, μπορεί να εμφανιστεί. Ίσως, χωρίς να το συνειδητοποιείτε, πάσχετε από κάποια πάθηση όπως ενδομητρίωση ή Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών που επηρεάζει αρνητικά τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος. Από την άλλη, ίσως υπάρχουν ανεξερεύνητοι παράγοντες που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του σπέρματος του συντρόφου σας ή παράγοντες όπως άγχος ή κακή διατροφή που επηρεάζουν και τους δυο σας. Η αναζήτηση συμβουλών από ειδικό γονιμότητας, προκειμένου να ανακαλύψετε και να αντιμετωπίσετε την αιτία του προβλήματος, θα σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο και θα αφαιρέσει την όποια ανησυχία σας για επίτευξη του στόχου σας να δημιουργήσετε οικογένεια.

Είμαι γυναίκα άνω των 40 ετών. Μπορώ να μείνω έγκυος;

Παρά το ότι η εγκυμοσύνη μετά τα 35 μπορεί να είναι πιο δύσκολη, η αυξανόμενη σημασία της επαγγελματικής σταδιοδρομίας και το αυξανόμενο κόστος φροντίδας παιδιών σημαίνει ότι μεγαλύτερος αριθμός γυναικών καθυστερεί την εγκυμοσύνη του φτάνοντας πολλές φορές στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των πρώτων γεννήσεων μεταξύ γυναικών ηλικίας από 40 έως 44 ετών υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 1990 και 2012. Τούτου λεχθέντος, η εγκυμοσύνη μετά τα 40 εμπεριέχει μεγαλύτερες προκλήσεις λόγω του μειωμένου αριθμού βιώσιμων ωαρίων μιας γυναίκας, όπως επίσης και τον υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών στην υγεία, γενετικών ανωμαλιών και αποβολών μετά τη σύλληψη. Γι’ αυτό, όταν πρόκειται για την ασφαλή ανάπτυξη της οικογένειάς σας μετά τα 40, η εκπαίδευση και η εμπειρία μου θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τον πιο σίγουρο δρόμο για την εγκυμοσύνη και μια υγιή γέννηση, με πρόσθετη τεχνογνωσία και υποστήριξη από το δίκτυο των συναδέλφων μου που εργάζονται σε συναφείς τομείς.

Είμαστε ένα ζευγάρι με διαβήτη. Μπορούμε να επιτύχουμε εγκυμοσύνη;

Όταν ένας ή και οι δύο σύντροφοι έχουν διαβήτη –την πάθηση στην οποία το σώμα δεν είναι σε θέση να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου εντός του φυσιολογικού εύρους– μπορεί να προκύψουν προβλήματα γονιμότητας, όπως ακανόνιστοι ή απόντες εμμηνορροϊκοί κύκλοι στη γυναίκα ή στυτική δυσλειτουργία ή χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στον άντρα. Ο διαβήτης μπορεί επίσης να επιβαρύνει μια εγκυμοσύνη, με αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή ανάγκη το μωρό να υποβληθεί σε εντατική φροντίδα μετά τη γέννηση. Ωστόσο, οι γυναίκες ή τα ζευγάρια με διαβήτη μπορούν να επιτύχουν εγκυμοσύνη εάν καθοδηγούνται ώστε να κάνουν τις σωστές αλλαγές στον τρόπο ζωής (π.χ. διατήρηση ενός υγιούς βάρους, υγιεινή διατροφή, διακοπή του καπνίσματος) και η εγκυμοσύνη παρακολουθείται σωστά σε κάθε στάδιο. Έχοντας λάβει καθοδήγηση από τον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη –μιας αυθεντίας στον τομέα της εμβρυϊκής ιατρικής– του Νοσοκομείου King’s College, μπορώ να προσφέρω όλη την σχετική γνώση και εμπειρία που απέκτησα για να μπορέσετε να ξεκινήσετε ή να μεγαλώσετε την οικογένειά σας.

Είμαι γυναίκα με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS). Μπορώ να μείνω έγκυος;

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS), μια πάθηση στην οποία η ορμονική ανισορροπία παρεμβαίνει στην ωορρηξία και συνεπώς στη σύλληψη, επηρεάζει μία στις δέκα γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν ακανόνιστες περιόδους, ανώμαλη ανάπτυξη τριχών, ακμή και πολλαπλές μικρές κύστες των ωοθηκών. Εντούτοις, το PCOS είναι μια από τις πιο θεραπεύσιμες αιτίες γυναικείας υπογονιμότητας αφού κάθε χρόνο, υπό την καθοδήγηση έμπειρων επαγγελματιών γονιμότητας, πολλές γυναίκες με την συγκεκριμένη πάθηση καταφέρνουν να γίνουν μητέρες. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν προσαρμογές στον τρόπο ζωής, λήψη φαρμάκων γονιμότητας ή ενέσεων ή χρήση μεθόδων όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Είμαι γυναίκα με ενδομητρίωση. Μπορώ να μείνω έγκυος;

Οι γυναίκες με ενδομητρίωση –την οδυνηρή πάθηση στην οποία ιστός παρόμοιος με την επένδυση της μήτρας αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα– μπορεί να δυσκολευτούν με τη γονιμότητα. Η ανάπτυξη αυτή μπορεί να παρεμποδίσει τη λειτουργία των αναπαραγωγικών οργάνων, όπως για παράδειγμα να σχηματιστεί γύρω από τις ωοθήκες παρεμποδίζοντας την ωορρηξία ή να σχηματιστεί γύρω από τις σάλπιγγες εμποδίζοντας το σπέρμα να φτάσει σε ένα ωάριο. Μερικές γυναίκες με ενδομητρίωση μπορούν να μείνουν έγκυες χωρίς παρέμβαση, αλλά όσες αναζητούν την καθοδήγηση ενός ειδικού γονιμότητας αυξάνουν ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες να συλλάβουν. Εάν συνεργαστούμε, θα σας ζητήσω να υποβληθείτε σε εμπεριστατωμένη ορμονική ανάλυση μαζί με διαγνωστικά τεστ τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν λαπαροσκόπηση, υστεροσκόπηση ή υστεροσαλπιγγογραφία, έτσι ώστε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια την καλύτερη στρατηγική για να μεγαλώσετε την οικογένειά σας.

Είμαι γυναίκα με ινομυώματα. Μπορώ να μείνω έγκυος;

Τα περισσότερα ινομυώματα –μη καρκινικές αναπτύξεις στο τοίχωμα της μήτρας– δεν επηρεάζουν συνήθως τη γονιμότητα μιας γυναίκας αλλά μερικά, ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση τους, ενδέχεται να εμποδίσουν την πρόσβαση του σπέρματος σε ένα ωάριο ή την εμφύτευση του εμβρύου. Τα ινομυώματα μπορούν επίσης να επιφέρουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη εάν εντοπιστούν εκεί όπου πρέπει να αναπτυχθεί το ίδιο το έμβρυο. Ωστόσο, με βάση το συγκεκριμένο προφίλ υγείας και τους οικογενειακούς σας στόχους, μπορεί να είστε σε θέση να αποκτήσετε μωρό χωρίς να χρειάζεται να αφαιρέσετε τα ινομυώματά σας. Εναλλακτικά, μπορεί να ωφεληθείτε από μια μυομεκτομή, οπού με χειρουργική επέμβαση αφαιρείται η ανάπτυξη ενώ διατηρείται η μήτρα. Να είστε βέβαια ότι θα συζητήσουμε μαζί όλες τις επιλογές.

Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να κάνουν τα ζευγάρια προκειμένου να βελτιώσουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης;

Η διακοπή του καπνίσματος, η ελαχιστοποίηση ή ακόμη καλύτερα η πλήρης κατάργηση της κατανάλωσης αλκοόλ, η επίτευξη ενός υγιούς βάρους σε περιπτώσεις παχυσαρκίας ή λιποσαρκίας και η υιοθέτηση μιας θρεπτικής διατροφής, καθώς και η τακτική άσκηση και η ασφαλής σεξουαλική επαφή, είναι επιλογές που υποστηρίζουν την υγεία και τη γονιμότητα και των δύο συντρόφων και δρουν συμπληρωματικά προς τις τυχόν θεραπείες που εφαρμόζονται υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού γονιμότητας.

Ποια είναι τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής;

Δεδομένου ότι η λαπαροσκόπηση είναι τύπος χειρουργικής επέμβασης που πραγματοποιείται μέσω μικρών τομών, ο/η ασθενής εμφανίζει σημαντικά λιγότερο πόνο και αιμορραγία μετά την επέμβαση σε σύγκριση με την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική. Επίσης, ο/η ασθενής μπορεί να αναρρώσει γρηγορότερα και να συνεχίσει την εργασία του/της και τις άλλες κοινωνικές δραστηριότητές του/της νωρίτερα σε σχέση με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

Τι είδους παθήσεις μπορούν να τύχουν αντιμετώπισης με γυναικολογική λαπαροσκόπηση;

Η λαπαροσκόπηση, επίσης γνωστή ως ελάχιστα επεμβατική χειρουργική ή χειρουργική επέμβαση «κλειδαρότρυπας», μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για μιας ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης για τη διάγνωση και θεραπεία μιας σειράς γυναικολογικών παθήσεων, όπως η ενδομητρίωση, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID), τα ινομυώματα και οι καρκίνοι που επηρεάζουν τα εσωτερικά όργανα στη γυναικεία πυελική κοιλότητα. Αυτό περιλαμβάνει τη μήτρα, τις ωοθήκες, τις φαλοπιανές σάλπιγγες και άλλα κοντινά όργανα.

Οι γνώσεις και ο εξειδικευμένος εξοπλισμός της Δρ. Στυλιανού την καθιστούν πολύτιμο γιατρό. Συνεργάζεται επίσης με διάφορους γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων ώστε να μπορούν να ληφθούν οι πιο ορθές αποφάσεις. Για μένα, η άμεση επικοινωνία μαζί της και με τη γραμματέα της, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ήταν ένα σημαντικό κομμάτι της όλης διαδικασίας. Επίσης πολύ σημαντικό ήταν το γεγονός ότι η ίδια η γιατρός ειδικεύεται στον προγεννητικό έλεγχο.

ΑΝΝΑ ΚΟΥΡΤΑ

Συνιστώ ολόψυχα την Χριστίνα σε οποιαδήποτε γυναίκα αναζητά έναν εξαιρετικό γυναικολόγο. Με κέρδισε με τη φιλικότητα και την ηρεμία που εκπέμπει ως άνθρωπος.

ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Αναμφίβολα, η ποιότητα υπηρεσιών που προσφέρει μπορεί να συγκριθεί μόνο με κλινικές του εξωτερικού. Με πολλές γνώσεις, επαγγελματίας, έξυπνη, αξιόπιστη είναι μερικά από τα επίθετα που περιγράφουν τη Δρ. Στυλιανού και το έργο της. Εάν επιθυμείτε την καλύτερη θεραπεία για εσάς και την οικογένειά σας, μην ψάχνετε άλλο, η Δρ. Στυλιανού είναι η τέλεια επιλογή για εσάς. Ό,τι και να πω για αυτήν είναι λίγο!

ΕΙΡΗΝΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

Θυμάμαι όταν ήμουν στο γραφείο της και έτρωγα ζελέ –μια εμμονή που είχα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης! Αλλά πιο έντονα θυμάμαι ότι κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας ελέγχου με υπερήχους, μού είπε ότι ήταν χαρούμενη που οι αρρυθμίες του μωρού μας είχαν εξαφανιστεί. Δεν ήθελε να με ανησυχήσει όταν παρατήρησε το θέμα κατά το προηγούμενο ραντεβού, απλώς είχε παράλληλα συμβουλευτεί έναν παιδιατρικό καρδιολόγο για το τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια, χωρίς στο μεταξύ να μου προκαλέσει ανησυχία. Είμαι τόσο ευγνώμων που, χωρίς δισταγμό, ζήτησε από άλλον ειδικό να βεβαιωθεί ότι το μωρό μου ήταν ασφαλές, χωρίς να με αφήσει στην αγωνία μέχρι το επόμενο ραντεβού.

ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ